JENAYAH SOSIAL

SBLM 1053 BAHASA MELAYU DALAM PENGURUSAN

August 6, 2010

JENAYAH SEKSUAL-SEKS BEBAS

Pengenalan


Sejak kebelakangan, surat khabar sering menghebohkan tentang kes jenayah juvana. Semua pihak perlu memberikan perhatianyang sepatutnya supaya kes jenayah juvana dapat dikurangkan.antara kesyang sering berlaku ialah kegiatan seks bebas.Seks bebas merupakan pergaulan bebas tanpa mengira pasangannya.Aktiviti ini merupakan perbuatanyang tidak sihat kerana membawa banyak keburukan kepada remaja.
  

Punca-punca


          Terdapat banyak puncayang menyebabkan kegiatan seks bebas.Antaranya ialah laman web lucah yang mudah dilayari.Perkembangan sains dan teknologi menyebabkan video lucah mudah diperolehi.Penyebaran video lucah menjejaskan minda remaja.Merekayang tidak berupaya membezakan baik buruk terjerumus dunia lucah. Kesannya menyebabkan kes seks tercetus. Sebab seterusnya ialah factor lingkungan keluarga. Ibu bapa selalu sibuk bekerja bagi mengejar kemewahan menyebabkan anak-anak terabai. Kurang bimbingan dan pengawasan ibu bapa menjadikan anak-anak menjadi liar.Selain itu, kekurangan kasih sayangdan perhatian ibu bapa mendorong pergaulan bebas di kalangan remaja. Jadilah tidak hairan kes seksual berlaku.

Kesan-kesan


Kegiatan seks membawa banyak implikasi yang negative antaranya ialah menjejaskan imej negara.Negara lain akan pandang rendah kerajaan kita kerana tidak berupaya menangani masalah social.Kegagalan tersebut menjadi buah mulut kepada pelancong negara jiran.Justeru itu, media massa juga menghebohkan perkara tersebut maka imej negara terjejas.Kesan kedua ialah menjejaskan masa depan remaja.Masyarakat sukar menerima remaja sekiranya insaf ini menyebabkan masalah kesukaran mendapat pekerjaan timbul.Lebih buruk lagi mereka disisihkan keluarga kerana sukar menerima perbuatan mereka.Kesannya mereka hidup dalam keadaan terumbang-ambing akhirnya bunuh diri.Implikasi seterusnya ialah peningkatan kes pembuangan dan pembunuhan bayi. Kehamilan luar nikah menyebabkan mereka takut untuk memikulkan tanggungjawabyang berat lalu mencari jalan singkat dengan penguguran bayi. Tambahan pula, mereka juga berasa malu atas perbuatannya dan bimbang akan masa depan tercemar maka mereka memilih pembuangan bayi. Akhirnya kesihatan wanita terjejas dan mudah menjangkiti penyakit.

Langkah-langkah Mengatasi

Langkah-langkah bijak perla diambil bagi membendung masalah ini antaranya ialah memberikan kesedaran dan penerangan kepada remaja.Penerangan mengenai kepentingan nilai-nilai moral perlulah diutamakan dan kesan buruk seks bebas yang boleh membawa kemudaratan misalnya reputasi diri tercemar,pembuangan bayi dan jangkitan penyakit ditekankan.Langkah keduanya ialah memberikan pendidikan seks di peringkat sekolah menengah. Kandungan pendidikan haruslah merangkumi penekanan kepada bahagian badan, penjagaan diri daripada gangguan seks serta pengawalannya batas perhubungan antara lelaki dan perempuan. Sekiranya sekolah melaksanakan pendidikan seks nescaya kes seksual berjaya dikurangkan.Selain itu, remaja berupaya membuat keputusan yang hikmah dalam menghadapi soalan seks.Kanak-kanak perempuan juga diajar tentang kaedah-kaedah menjaga kehormatan diri malahan remaja lelaki perlu didedahkan hukuman akan dihadapi kesan melakukan hubungan seks bebas.Langkah seterusnya ialah mengukuhkan pendidikan agama. Ibu-bapa perlulah meluangkan lebih banyak masa untuk mendidikagama kepada anak-anak mereka.Ajaran agama adalah panduan dan petunjuk kehidupan remaja. Remaja yang beragama kukuh akan dapat memikirkan kesan baik buruk terhadap dirinya dan cuba menghindari dirinya daripada perbuatan maksiat.

0 comments:

Post a Comment